Ministerraad keurt 5 investeringsdossiers voor Defensie goed
De ministeraad van 20 april keurde 5 investeringsdossiers voor Defensie goed: 2 voor munitie, 2 voor wapens en 1 voor een flight simulator A400M.
Quote minister van Defensie, Steven Vandeput: “Na jaren van desinvesteren en besparen, zijn er dringend investeringen nodig om het militair materieel te vernieuwen en te moderniseren. De investeringen in de strategische visie werden verankerd in de wet van 23 mei 2017 betreffende de militaire programmering van investeringen. Defensie staat elke dag opnieuw in voor onze veiligheid, we moeten ervoor zorgen dat onze militairen over goed en voldoende materieel beschikken.”
Nieuwe wapens
Deze aankoop voorziet in de vervanging van de FNC- en F2000-karabijnen door 2 types moderne en multifunctionele wapens die voldoen aan de behoeften van Defensie. Deze 2 soorten wapens zijn:
– Het machinepistool P90 van het kaliber 5.7x28mm, voor het personeel dat een zelfverdedigingswapen en een capaciteit om tot op 150m te vuren nodig heeft; hiervan worden 688 stuks gekocht
– Het karabijn SCAR-L met kaliber 5.56x45mm, voor het personeel dat een capaciteit nodig heeft om te vuren tot 400m; hiervan worden 9427 stuks gekocht
Quote minister Steven Vandeput: “Dankzij deze aankoop kunnen we de operationele eenheden op een gelijkaardige en volledige manier uitrusten.”
Een aantal FNC- en F2000-geweren zijn al vervangen door het karabijn SCAR-L en het machinepistool P90 in het kader van het investeringsprogramma van 2012. Om operationele efficiëntie en economie van de middelen (opleiding, training en logistiek), heeft Defensie een onderhandelingsprocedure met FN Herstal aanbevolen om de homogeniteit van de individuele bewapening te behouden.
Na een onderhandelingsprocedure zal het contract eind 2018 toegewezen worden. De leveringen zijn voorzien tussen 2020 en 2028. De opdracht wordt geraamd op 37.000.000 euro.
Remote Controlled Weapon Station
Defensie zal 198 ‘Cross-platform Remote Controlled Weapon Stations’ (RCWS) aankopen inclusief technische assistentie.
Deze wapenstations zullen geïntegreerd worden op de bestaande verkenningsvoertuigen PANDUR, op de nog aan te kopen gepantserde logistieke bergings- en evacuatievoertuigen en op de vervanger van de commando- en liaison voertuigen LMV (‘Light Multirole Vehicle’).
Om de veiligheid van het personeel te kunnen garanderen, is het onontbeerlijk om naast de passieve bescherming (beschermingsgraad van het voertuig), ook te beschikken over een actieve bescherming om te kunnen reageren op een incident.
Deze wapenstations kunnen bediend worden vanuit het beschermde voertuig en laten dus toe te reageren zonder dat de bemanning zich moet blootgeven aan een eventuele aanwezige dreiging.
Bovendien is het wapenstation uitgerust met een observatiemodule (camera’s) die een efficiënte waarneming (verder en beter dan het normale gezichtsveld) vanuit het beschermde voertuig mogelijk maakt en dit zowel bij dag als bij nacht.
Gezien de gemeenschappelijke behoefte aan dergelijk wapenstation voor de drie verschillende voertuigen, werd de aankoop gebundeld in 1 aankoopprogramma. Deze benadering biedt het voordeel van de schaalvergroting, een meer efficiënt en effectief logistiek beheer en een standaardisatie qua vorming en training. De leveringen zijn voorzien vanaf 2020. Het contract is geraamd op 54.400.000,00 EUR (incl. BTW).
Munitie voor mortieren en artillerie
De landcomponent beschikt over 4 types wapensystemen om effecten te creëren via onrechtstreeks vuur (het schieten op een objectief zonder dit objectief rechtstreeks te zien vanaf het wapensysteem), met name 3 types mortieren (60 mm, 81 mm en 120 mm) en 1 houwitser artillerie (105 mm).
De mortier 60 mm is parachuteerbaar, de mortier 81 mm, de mortier 120 mm en houwitser 105 mm zijn luchtvervoerbaar en laten een snelle ontplooiing en een grote polyvalentie in operaties toe. De munitie is bestemd voor operaties en training. Defensie kreeg de goedkeuring voor een raamovereenkomst voor de periode 2018-2024 voor de aanschaf van:
90 mm Munitie
Actueel beschikt de Landcomponent over 18 Armoured Infantry Vehicule – PIRANHA versie 90 mm « Direct Fire (DF)» met een wapensysteem 90 mm COCKERILL MKVIII/LCTS.
De AIV DF 90 mm kan gebruikt worden in verschillende modules die de mediane capaciteit van de Landcomponent vormen. Deze mediane capaciteit wordt gekenmerkt door eenheden die snel inzetbaar zijn en over een efficiënt gevechts- en voortzettingsvermogen beschikken. Het voertuig moet met zijn vuurkracht toelaten het oprukken van de infanterie te ondersteunen tegen troepen geïnstalleerd in versterkte stellingen, gebouwen, bunkers of uitgerust met gepantserde voertuigen.
De verwerving van munitie 90 mm dient de vorming, de training en de operationele behoeften van de bemanningen DF90 te dekken. De eerste levering is voorzien eind 2019.
Flight simulator A400M
Om de piloten te kunnen trainen voor het nieuwe toestel A400M is een vluchtsimulator nodig. België heeft beslist om deze investering samen met Luxemburg te doen.
De vluchtsimulatoren zijn zo performant dat een uur trainen op de simulator gelijk is aan een uur operationele training met het vliegtuig zelf. Door te trainen op een simulator moet er dus minder gevlogen worden met het toestel. Hierdoor kan 17 miljoen euro per jaar bespaard worden terwijl de piloten toch de nodige trainingen kunnen doen.
De levering is voorzien voor 2022. De bijdrage van België bedraagt 65 miljoen euro.
FVW / Bron: Kabinet Defensie
Reacties
Ministerraad keurt 5 investeringsdossiers voor Defensie goed — Geen reacties