Oproep voor deelname aan wedstrijd ‘Lekker Werviks’ krijgt grote respons
Publiek bepaalt mee welke hét Wervikse streekproduct & -gerecht 2021-2023 worden
Streekproducten en -gerechten zorgen voor ‘kleur’ en beleving in een stad, waar we graag wonen, ontspannen of verblijven. Ze betekenen niet enkel een meerwaarde voor de eigen bevolking maar zijn ook een troef voor toeristen die onze stad komen bezoeken.
Om het lokale aanbod te vergroten en verbreden organiseert de stad Wervik een wedstrijd. Na de oproep die de diensten Toerisme en Lokale Economie eind vorig jaar lanceerden lieten een flink aantal Wervikse ondernemers hun creatieve duivels los. Het resulteerde in liefst 15 inzendingen – een pallet dat alvast heel divers en complementair oogt:
Inzendingen categorie streekproduct:
– Fox Cider, Microcidrerie Maxime Claeys (Geluwe)
– Viroviacum tapenade met labrax, Traiteur Kom Chez Toi (Wervik)
– Flandrien grillworst, Slagerij Mingneau (Wervik)
– Epoisses’ Pinnepeesje (peperkoek), Kaasspeciaalzaak Epoisses (Wervik)
– Werviks Levenswater (eau de vie), Wijndomein Ravenstein (Kruiseke)
– De Wèrviksche Sloapertjes (pralines), Chicolat (Wervik)
– Kruiseeks vleeskoekje, Slagerij Dries (Kruiseke)
– Smoke Blauwer (cocktail), ‘t Vredig Gerecht (Wervik)
– Wervikse sigaar (gebakje), Bakkerij Klaas (Wervik)
Inzendingen categorie streekgerecht:
– Kabeljauwhaasje in een sausje van Wervikse Flandrienkaas, gekonfijte prei en venkel, Brasserie ’t Kapittel 1755 (Wervik)
– Werviks Potjevleesch, Traiteur Kom Chez Toi (Wervik)
– Gepekelde koudgerookte zalm ‘Paster Pype’, Traiteur BeFree2Enjoy (Wervik)
– Wervikse rulders met Flandrienkaas, Bistro De Waterkant (Wervik)
– Kalkoenstoofpotje Moriaen met gebakken bintjes en kakelvers slaatje, Museumherberg In den Grooten Moriaen (Wervik)
– Kalfszwezerik – klaargemaakt in hooi en tabaksblad – artisjok – crème van Gilwes bintje – krokantje Flandrienkaas – kalfsjus, Restaurant Oud Stadhuis (Geluwe)
Per categorie (streekproduct/streekgerecht) wordt een winnaar gekozen. Een externe jury, bestaande uit 4 professionals actief in de voedings- en drankenbranche, kent 75% van de punten toe. De resterende 25% bepaalt het publiek.
Online publiekspoll & tombola-actie
Neem van 3 t.e.m. 25 april deel aan de online publiekspoll en kies jouw favorieten op www.wervik.be/lekkerwerviks. Stemmen doe je uiteraard niet blind: alle producten & gerechten (take-away) zijn vanaf de start van de Paasvakantie te koop bij de deelnemende lokale ondernemers. Wie de nieuwe smakelijke creaties aankoopt en proeft, ontvangt een tombolaticket en maakt kans op een mand boordevol streeklekkers of een restobon bij één van de deelnemende horecazaken.
De winnaars van de wedstrijd en de tombola-actie worden midden mei bekendgemaakt en gehuldigd. Het winnende lekkers zal door het stadsbestuur actief gepromoot worden op recepties, stadsactiviteiten,… én zal in de toeristische promotie opgenomen worden. De toeristische dienst is ook bezig met de uitwerking van een nieuw picknickproject en hoopt enkele van de inzendingen hierin te kunnen integreren.
Redactie: Filip Van Loo – Foto copyright Toerisme Wervik