West-Vlaanderen, de lekkerste provincie
In 2022 presenteert het provinciebedrijf Westtoer een nieuw themajaar rond gastronomie. In ‘Het Lekkere Westen’ schotelen 170 chefs de gastronomische troeven van West-Vlaanderen voor. Authentiek, lokaal en duurzaam zijn hierbij blikvangers. Naast de vele verhalen van de chefs werpen we ook een blik op de streekproducenten en andere culinaire spelers, adressen en evenementen die mee vorm geven aan het West-Vlaams culinair landschap. Het Lekkere Westen is dit jaar een extra goede reden om een dagtrip of meerdaagse vakantie door te brengen in de vier West-Vlaamse regio’s (Brugse Ommeland, de Kust, de Leiestreek, de Westhoek) en Brugge.
Met 30 Michelinsterren en 188 restaurants met een Gault&Millau-notering blijft West-Vlaanderen de gastronomische topprovincie voor een heerlijke lunch of diner. En er is meer…. Ook de brouwerijen, de landbouwsector, de Noordzeegastronomie en de hotelscholen zijn sterk toonaangevend. Op deze wijze positioneert West-Vlaanderen zich meer dan ooit als de gastronomische topbestemming bij uitstek. Naast de vele chefs liggen ook de streekproducenten mee aan de bron van de West-Vlaamse, culinaire rijkdom.
Wat West-Vlaanderen tot de lekkerste provincie maakt:
• West-Vlaanderen telt 1/5 van alle Belgische Michelinsterren
• 188 restaurants kregen een Gault&Millau notering
• 70 procent van de Belgische kazen wordt geproduceerd in West-Vlaanderen
• 1/4 van de Belgische bioboeren bevindt zich in West-Vlaanderen
• 95 procent van het beroemde Rood runderras graast in West-Vlaanderen
• 564 streekproducten kregen het label ‘100 procent West-Vlaams’
• West-Vlaanderen is rijk aan 58 brouwerijen
• West-Vlaanderen telt 27 wijnboeren en 70 ha wijngaarden
• De Noordzee is bron van ruim 30 verschillende, smakelijke vissoorten
Ambassadeur van Het Lekkere Westen in 2022 is de Brugse choc-o-latier en chef-kok Dominique Persoone.
Toen Dominique als jonge knaap verliefd werd op chocolade en besliste om een chocolaterie te starten i.p.v. een restaurant, verklaarden zijn collega’s hem gek. In de beginjaren kreeg hij veel tegenwind als ‘enfant terrible met zijn gekke creaties’, maar zoveel jaar later blijkt het tegendeel. Dat uit zich in de samenwerking met de beste restaurants van Belgie, en de top van de wereld.
Het leveren van pralines aan Louis Vuitton, de koninklijke familie van Belgie en Jordanie, samenwerkingen met modeontwerper Philip Plein en hoedenontwerper Stephen Jones, het ontwerpen van een cacao snuiftoestel voor de Rolling Stones tot het ontwerpen van unieke pralines voor Jaguar Landrover.
Dominique bracht ook diverse boeken uit, waarbij hij met zijn boek ‘Cacao, de Chocoladeroute’ een award in de wacht sleepte. . Met de eigen cacaoplantage in Mexico en de honing van de bijen op het dak van The Chocolate Line Factory in Brugge keert hij terug naar de essentie.
Als imker en trotse peter van ‘Week van de bij’ probeert hij iedereen attent te maken op het belang van de honingbij voor onze biodiversiteit. Zijn nieuwste project is het bouwen van een chocoladefabriek in Virunga samen met het Virunga National Park, met het oog op het behoud van het park, de dieren en het ondersteunen van de lokale bevolking. Dominique doet presentaties wereldwijd, en tot zijn vriendenkring behoren verschillende topchefs van de wereld. Bij het grote publiek is Dominique vooral bekend van televisie.
“Ik ben fier om ambassadeur te zijn van Het Lekkere Westen. Want West-Vlaanderen heeft zich doorheen de jaren sterk op de kaart geprofileerd als lekkerste provincie. Onze hedendaagse gastronomische troeven ontsluiten telkens de culinaire eigenheid van de desbetreffende streek en, hebben internationale allure. Ook de chefs vertellen met passie over hun regio. Ik reis de wereld rond maar telkens opnieuw stel ik vast dat West-Vlaanderen een bijzonder eigentijds en uniek verhaal vertelt, met voorop het respect voor duurzaamheid en een grote liefde voor onze streekproducten. Het Lekkere Westen is een grote meerwaarde voor het toeristisch imago van onze provincie. En bovendien: we mogen best een beetje meer trots zijn op onze troeven”.
170 Lekkere Westen Chefs
De 170 chefs uit Brugge, het Brugse Ommeland, de Kuststreek, de Leiestreek en de Westhoek zijn geselecteerd door Westtoer en Horeca West-Vlaanderen. De selectie telt 38 nieuwe adressen. De chefs van Het Lekkere Westen hebben een grote passie voor hun streek en verwerken op creatieve wijze lokale producten in hun ‘signature dishes’.
Op ontdekking in Het Lekkere Westen
Naast chefs gaan ook logies aan de slag met streekproducten, om de klok rond een authentieke, culinaire ervaring aan te bieden aan hun gasten. Hierbij presenteren 100 logiesadressen streekontbijten en arrangementen met lokale producten en, tal van alcoholische en non-alcoholische dranken.
Voor wie het wat luchtiger mag, bieden streekproducenten ook een reeks smaakvolle en originele picknicks, geserveerd in een bolderkar of in een picknickkast. Een ervaring die gesmaakt wordt door jong en oud. Ook de provinciedomeinen zetten hun beste beentje voor, en willen met activiteiten als een kruidenpluk mensen doen stilstaan bij de troeven van de West-Vlaamse bodem.
Daarnaast zet Het Lekkere Westen ook een hele reeks authentieke cafés in de kijker, waar men terecht kan voor een authentieke West-Vlaamse dorstlesser of een smaakvol slaapmutsje.
Het Lekkere Westen, ter plekke of op verplaatsing
Van bierfietsroutes tot zeewierwandelingen… Fietsers en wandelaars kunnen op culinaire ontdekking langs verschillende foodroutes, met stopplaatsen op smaakvolle adressen waar men kan genieten van een brede waaier aan lokale delicatessen (van hoeve-ijs tot fruitsappen, bieren en streekgerechten).
West-Vlaamse bieren
Het hele themajaar door belicht Het Lekkere Westen tal van culinaire thema’s met oog voor regionale accenten. Waar we in mei inzoomen op duurzaamheid en het Korte Ketenverhaal, staan vanaf september de Noordzeegastronomie en de West-Vlaamse bierbeleving centraal. Dit vertaalt zich in een biermagazine met inspirerende verhalen over de West-Vlaamse brouwerijen, bieren en hun producenten.