150 jaar brandweer Geluwe
Op zondag 8 juli viert de brandweer van Geluwe zijn 150-jarig bestaan.
Vanaf 11.00 u is er in de feesttent op de Sint-Denijsplaats een aperitiefconcert met aperitief aangeboden door vriendenkring brandweer Geluwe.
Vanaf 12.30 u kan men aanschuiven aan de maaltijd met beenham (kaarten hiervoor zijn te verkrijgen bij de brandweerleden van Geluwe en fietsenhandel Durpi te Geluwe aan 15€/pers, kinderen 10€.
Na de maaltijd zijn er doorlopend demonstraties door de brandweer van Wervik (bevrijden slachtoffer uit wagen), rookmobiel, jeugdbrandweer Wervik. Ook het Rode Kruis en PZ ARRO Ieper zullen met een stand aanwezig zijn tijdens de viering van 150 jaar brandweer Geluwe.
In 2017 moesten de 18 brandweermannen van Geluwe uitrukken voor maar liefst 131 interventies en daar boven op nog eens 50 wespennesten moeten verdelgen. De meeste interventies waren verkeersongevallen, branden zijn er de jongste tijd gelukkig minder..
Geschiedenis brandweer Geluwe:
1868: Het korps werd opgericht onder bevelschap van schepen Taillieu. Het is in die tijd nog een gewapend korps die ook bijstand levert aan de veldwachter of bij revolutie de orde handhaaft. Er treden 33 Geluwse mannen in het korps.
1878: Er komst een apart reglement ‘hulp bij brand’ , daarvoor viel het korps onder het politiereglement.
1905: Ook 75 jaar België zorgt ervoor dat ‘het korps der gewapende pompiers’ mee viert, dit door deelname aan een stoet door de gemeente.
1914-1918: De pompiers namen ook deel aan de burgerwacht, die was gelast aan de het ‘onderzoek der papieren van verdachte en onbekende personen die zich op het grondgebied Geluwe’ bevonden. In hoeverre het korps zijn brandweer opdrachten kon uitvoeren tijdens de bezetting is niet gekend. Het arsenaal bevond zich toen in een klein lokaaltje tussen de Reutelbeek en het rusthuis.
1928: De Gilwse pompiers krijgen een nieuw onderkomen. Ze verhuizen naar een gebouw naast het gemeentehuis (Zuidstraat). Daar konden ook slangen worden opgehangen om te drogen.
1930: Een nieuwe mijlpaal in het bestaan. Het korps krijgt een ‘vrachtkar, ladder en schuifladder’. Het eerste vervoermiddel voor het korps, daarvoor moest alles met eigen middelen naar plaats van onheil worden gebracht waaronder de handpomp die in de jaren 20 werd aangekocht.
1932: Na een grote brand in een schrijnwerkerij werd door de gemeenteraad beslist een ‘motorpomp’ aan te kopen, ook 200 meter extra slangen werden gekocht. De pomp levert haar diensten tot in de Tweede Wereldoorlog.
1934: Er wordt op de Reutelbeek een sluis aangelegd zodat ten tijde van droogte de pompiers water kunnen nemen uit de beek.
1935: In december groot alarm in Gilwe, de kerk staat in brand!!! De pompiers krijgen voor deze brand versterking van de spuitgasten uit Menen. De zoldering van de kerk is zwaar vernield.
1938: Een tweedehands Ford vrachtwagen wordt aangekocht en omgebouwd tot brandweerwagen. Het voertuig is zelfs al uitgerust om prioritair te rijden, dit met ‘ een koperen bel’.
1940 – 1945: Tijdens de mobilisatie worden de spuitgasten vrijgesteld van legerdienst. In 1944 worden de mannen van het korps Geluwe ook ter hulp gevraagd voor de opruimingswerken in omgeving station Kortrijk. Dit na een grote Britse luchtaanval. De sirene die tijdens de oorlog op de kerk werd geplaatst om luchtalarm te slaan bleef ook na de oorlog dienst doen. Zo kon men sneller een groter gebied alarmeren. De klaroenblazers moesten het dorp niet meer rondfietsen om de brandweermannen te alarmeren. (vanaf 1965 werd de sirene bediend vanuit het lokaal ‘de anker’ een taak die door Odette met veel liefde werd gedaan’ Ze werd enkele jaren geleden tijdens de Gapersfeesten nog in de bloemen gezet voor deze taak). Nog tijdens de oorlogsjaren werd het arsenaal overgebracht naar een loods in de Vrouwstraat (nu door de pompiers nog genoemd ’t oud arsenaal, alwaar klein materiaal ligt)
1958: Een grote stap in brandbestrijding voor Geluwe. Een Opel Blitz werd aangekocht en omgebouwd. Een watertank van 1200 liter!!! En een pomp die 1500 liter per minuut kan leveren worden gemonteerd. De wagen verlaat het korps in 1976. Ook werd een oud Ford vrachtwagentje overgenomen van de Civiele Bescherming. Het werd een materiaalwagen. Deze deed dienst tot 1973.
1966: Een tweedehands brandweerwagen Mercedes komt in het korps. Deze heeft 2800 liter water aan boord en beschikt al over een schuimblusinstallatie. De wagen krijgt in 1980 een opsmukbeurt door de brandweerleden en zal nog dienst doen tot 1989 als tweede blusvoertuig.
1975: Vanaf nu kunnen de brandweermannen ook vanuit de hoogte brand bestrijden, daarvoor kregen ze een Opel ladderwagen die tot 16 meter hoog kon uitschuiven.
1976: Fusie der gemeenten en vanaf heden word brandweer Geluwe een bijpost van brandweer Wervik. Net voor de fusie krijgen ze nog een nieuw blusvoertuig, een Mercedes.
1982: De Opel ladderwagen heeft zijn beste tijd gehad maar het laddergedeelte is nog in goede staat. De brandweermannen plaatsen dit gedeelte over op een Ford onderstel.
1989: Een nieuwe Mercedes brandweerwagen wordt geleverd ter vervanging van het blusvoertuig uit 1954 ( werd in 1966 in dienst genomen)
Jaren 90: Er wordt gesproken het korps op te doeken. Acties door de brandweermannen gesteund door de Geluwse bevolking doen het stadsbestuur op hun stappen terug keren. Wel moet het korps afslanken naar 18 spuitgasten. Ook het wagenpark wordt gehalveerd.
De sirene uit de jaren 90 is op de achtergrond verdwenen en iedere brandweerman heeft nu zijn persoonlijk oproepsysteem.
De rest van de jaren 90 konden de spuitgasten verder hun taken leveren aan de bevolking.
2000 – …. : In de jaren 2000 werd de ploegen gemengd, bij oproep vertrokken zowel van uit Wervik en Geluwe brandweer mannen naar plaats van onheil.
2013: Opnieuw wil men brandweerpost Geluwe sluiten. Doch ook deze keer gaat dit niet door. Men blijft verder onder zelfde systeem verder werken als voorheen.
2015: Brandweer Westhoek ontstaat uit 18 gemeenten en 23 posten waaronder Geluwe er één is. Alles is vanaf nu geleid uit het hoofdkwartier in Koksijde. Voor Geluwe wijzigt er niks, men kan verder werken in samenwerking met post Wervik.
2016: A429 ( een multifunctionele autopomp) wordt in dienst genomen.
2018: post Geluwe is vanaf nu weer een zelfstandige post.
Toekomst??? In de planning van Brandweer Westhoek is nog altijd een samensmelting voorzien met post Wervik op een nieuwe locatie. Tot op heden is er geen datum bekend.
FVW / Foto FVW
Reacties
150 jaar brandweer Geluwe — Geen reacties