De muskusratvangers van stad Ieper krijgen nieuwe dienstwagen ter beschikking

Muskusratten kunnen veel schade veroorzaken aan dijken en grachten. Daarom is het bestrijden van muskusratten een belangrijke taak van de waterloopbeheerders: gewesten, provincies en gemeenten.
Stad Ieper heeft 2 muskusrattenbestrijders in dienst. Deze bestrijders zijn actief op de beken 2e (provinciale waterlopen) en 3e categorie (gemeentelijke waterlopen) en de poelen in het buitengebied. Zij registreren dagelijks de vangsten en sturen de gegevens maandelijks door naar het Regionaal Comité voor de Muskusratbestrijding Zuidwesthoek.
Schepen Openbaar domein Ives Goudeseune: “De stad Ieper bestrijdt muskusratten omdat de dieren graafschade aanrichten aan oevers, wegen en waterlopen en andere aarden constructies. Muskusratten kunnen ondergronds een complex gangensysteem uitbouwen met meerdere tunnels en ingangen op verschillende niveaus onder en boven water. Dit kan oeververzakkingen en doorbraken veroorzaken. Muskusratten kunnen ook veel vraatschade aanrichten zowel bij landbouwgewassen als bij de natuurlijke plantengroei. Dit zijn de argumenten om grote populaties te bestrijden.”
In West-Vlaanderen staat het provinciebestuur in voor de ondersteuning van de gemeentelijke rattenbestrijders en voor de globale coördinatie van de bestrijding.
Daarvoor werden 8 regionale comités opgericht. Deze comités staan in voor de opvolging, het op elkaar afstemmen van de bestrijding, het beheer over de kredieten en het verbeteren van de efficiënte werking.
Het Regionaal Comité Zuid-Westhoek (steden en gemeenten Heuvelland, Ieper, Langemark-Poelkapelle, Mesen, Poperinge, Wervik en Zonnebeke) werd opgericht op 30 juni 1989. Jaarlijks wordt een krediet overgemaakt aan de comités die hiermee instaan voor de aankoop van vangmateriaal, kledij, opleiding en veiligheid.
De aankoop van een wagen voor de bestrijdingswerken gebeurt via subsidiëring door het provinciebestuur.
Ives Goudeseune, Schepen Openbaar Domein: “De wagen van de muskusratbestrijders van Ieper is aangekocht met een voorziene betoelaging van 10.000 euro (4 opeenvolgende jaren van 2500 euro).
Er wordt verwacht dat de bestrijders de nodige specificiteit en de deskundigheid hebben om de bestrijding afdoende uit te voeren.”
Redactie: Filip Van Loo – Foto © stad Ieper